čtvrtek 22. srpna 2013

Krátkodobé odložení

Krátkodobé odložení (neboli také odložení za pochodu) rozlišujeme ve třech polohách: v sedě, v leže a ve stoje. Přestože všechny polohy mají něco do sebe, tak my si vysvětlíme pouze odložení v sedě a v leže.

Nejprve si tedy řekneme, co vlastně chceme psa naučit. Při chůzi u nohy, kdy jde pes po naší levé noze rameny zhruba v úrovni pomyslné osy našeho těla (nepředchází a ani nezaostává), by měl být pes schopný na příslušný povel zaujmout jednu ze tří poloh. Za naší stálé chůze by tedy na příslušný povel měl pes zůstat na místě a to buď v sedě, v leže anebo ve stoje, podle toho, jaký povel dostane zadán. To vše by měl pes zvládnout bez jakéhokoliv zastavení nebo zpomalení psovoda. Po zadání povelu tedy psovod pokračuje dál v přímém směru a vzdaluje se od odloženého psa.

Pokud jste si pořádně přečetli a se psem natrénovali povel "lehni", o kterém jsem psal už ze začátku, tak by pro vás odložení v leže nemělo být problémem v podstatě už dnes. Jednoduše nedáte povel "lehni" tehdy, když je pes od vás vzdálen, ale dáte povel v momentě, kdy jde (na povel "k noze") u vaší nohy. Pokud jste povel "lehni" natrénovali se psem pořádně, pak pes pravděpodobně zaujme polohu správně i v tomto případě. Maximálně budete řešit detail upřesnění této polohy, aby si pes lehal přesně v ose chůze a okamžitě.

Metodika výcviku poloh v sedě a v leže je téměř stejná. Proto dnes vysvětlím pouze metodiku polohy v sedě. Věřím, že polohu v leže pak dokážete lehce odvodit už sami a případné nedostatky, které jste nedořešili už při nácviku povelu "lehni", zvládnete dotáhnout do konce.

Začneme tedy opět v základní poloze se psem sedícím u levé nohy. Psovi zadáme povel "k noze" a rozejdeme se v přímém směru konzistentní, relativně rychlou chůzí. Po několika krocích se zastavíme, dáme psovi povel "sedni" a odcházíme dál v přímém směru. Psa neustále sledujeme, abychom jeho případnou změnu polohy byli schopni opravit. Pokud pes v poloze vydrží, následuje pochvala a odměna. Pochvala se zde ale liší podle toho, zda je jako odměna pamlsek nebo hračka. V případě, že trénujete s odměnou v podobě hračky, psa pořádně pochválíte ("výborně" nebo "dobře") a zároveň mu hračku hodíte tak, aby letěla za něj. Díky tomu pes nemá tendenci se zvedat z polohy předčasně. Odměna ve formě hračky tedy letí vždy za psa. Pokud cvičíte na pamlsky, tak se bez jakékoliv pochvaly otočíte, vrátíte se zpět k psovi, kterého obejdete, zařadíte se po jeho pravé straně tak, aby se dostal pes zpět do základní polohy, narovnáte se, napočítáte jednadvacet a psa pochválíte, odměníte a uvolníte.

Co když se psovi cvik nepovede? V první řadě neodcházíte od psa dokud polohu nezaujme tak, jak má. Pokud polohu zaujme, tak už by neměl mít problém z odchodem od psa. To už byste měli mít natrénováno z minula (viz článek "Odložení - výdrž v polohách v sedě a v leže s odchodem od psa"). Pokud by se pes ale přeci jen zvedl, jednoduše ho opravíme a zase se vzdálíme na místo, kde jsme byli, když se pes z polohy zvedl nebo když zaujal jinou nesprávnou polohu. Cvik se pak pokusíme dokončit. Obdobně postupujeme v případě, že pes změní polohu při našem návratu. Ani zde změnu netolerujeme. Pokud jsme psa museli opravit, tak psa po dokončení cviku sice pochválíme, ale neodměňujeme. Odměňujeme pouze za správně provedený celý cvik.

Když pes zvládne tuto fázi, začneme pomalu zkracovat domu zastavení. Jinými slovy se snažíme dát povel "sedni" za chůze a nezastavit se. Vždy si ale kontrolujeme, zda pes polohu zaujal přesně a rychle. Pokud ano, nemusíme se zastavit a pokračujeme v chůzi ještě pár kroků a následně psa pochválíme a odměníme (viz výše). Pokud by pes polohu nezaujal, nemá cenu se snažit odejít, když si pes ještě nesedl, ale pouze se nějak podivně krčí a pomalu si sedá na zem. Zkrátka vždy počkáme, až pes polohu zaujme přesně. Pokud polohu zaujímá pomalu, můžeme psa zrychlit plácnutím přes zadek.

Obdobně jako při jiných cvičeních platí:
- při vysvětlování cviku psa pouze trpělivě opravujeme, až když pes jasně ví, co po něm chceme, může přijít korekce
- po korekci, když se pes vrátí do polohy, do které má, psa vždy pochválíme ("dobře"), tím psovi říkáme: "to jsem po tobě chtěl"
- odměňujeme pouze za správně provedený celý cvik
- cvik postupně ztěžujeme tak, že ho dělám v náročnějším prostředí





1 komentář:

  1. Dobré na výcvik jsou psí hračky s bylinkami. Pejsek je cítí o něco víc, takže je to lepší motivace. A máme v nabídce i takové, které jsou poměrně odolné.

    OdpovědětVymazat