neděle 28. dubna 2013

Chůze u nohy (první fáze)

Chůzi u nohy učím v zásadě dvěma různými metodami, popřípadě tyto metody kombinuji s měnícím se věkem psa. Každá se hodí jindy. Metodu pak volím podle povahy psa, jeho věku a toho co chci se psem dělat. Pro psa s kterým chcete dělat sportovní kynologii, bych zvolil jinou metodu, než pro psa od kterého očekáváte, že bude poslouchat hlavně na procházce (stejně jako u jiných povelů). 

Jelikož tento blog není určený lidem, kteří se psům už nějakým způsobem více věnují (například právě tak, že se psem dělají sportovní kynologii nebo se psem už třeba chodí na cvičák), ale spíše začátečníkům, budu se zaměřovat na předpoklad, že se psem neplánujete závodit a budu se soustředit hlavně na to, aby pes chodil u vaší nohy. Při chůzi tak nebudeme vyžadovat jakékoliv další požadavky na oční kontakt (který je dnes vyžadován ve sportovní kynologii). I přesto ale vysvětlím metody obě. Metoda, která se hodí spíše pro sportovní psy se dá skvěle využít u štěňat nebo psů kteří mají hodně mírnou povahu a i při menším tlaku přechází do útlumu. Tuto metodu, pak můžeme i vnímat jako určitou první fázi metodiky výcviku chůze u nohy, kdy psovi vysvětlujeme co to vůbec povel "k noze" znamená. Naopak metoda druhá je lepší pro běžné procházky nebo pro už odrostlá štěňata okolo jednoho roku a více. Tu můžeme vnímat jako fázi druhou. Pokud máte ale psa, který je starší více jak rok, není nijak submisivní povahy a se psem neplánujete v budoucnu závodit nebo dělat zkoušky, můžete začít rovnou u "fáze dvě", která by měla být dostačující a praktičtější. Pro psy, se kterými by jste měli ambici dělat zkoušky, bych pak doporučoval ale jiný postup. První fáze je ale v zásadě stejná. 

První fáze
V této fázi psovi vysvětlujeme co po něm chceme. Budeme potřebovat relativně velké množství pamlsků, které psovi opravdu chutnají. Jako pamlsek se mi  nejvíce osvědčila  šunka. Psům hodně voní, je chutná a má větší výpar pachu než suché pamlsky, což způsobuje, že ji většina psů má radši než různé jiné "suché" pamlsky. Nezbytnou nutností v této fázi je, aby psi pamlsky opravdu chtěli a to strašně moc. 

Šunku si natrhejte na kousky a sevřete ji v levé dlani tak, aby se pes mohl dostat pouze k těm kouskům, které mu chcete dát a ne ke zbytku, který máte sevřený v dlani. Najděte si systém, abyste mohli psovi průběžně popouštět další kousky, když ty první sežere nebo udělá něco co se vám líbilo. Toto sice vyžaduje trochu zručnosti, ale způsobí, že pes může postupně užírat pamlsky, které máte v dlani a vy nemusíte vždy sahat pro další do kapsy a přerušit tak cvik. 

Psa si posaďte do základní výchozí pozice vedle vaší levé nohy, tak aby jeho ramena byla v ose s vašima nohama. Levou ruku s pamlsky pak dejte před jeho čumák. V této poloze si ji v hlavě zafixujte a snažte se polohu neměnit. Jakmile ruku dáte psovi před čumák, měl by se začít zajímat o pamlsky. Počkejte až vám ruku začne olizovat a začne se snažit dobýt do vaší dlaně, která je stále ve stejné pozici. Když pes začne jevit zájem a do dlaně se dobývat, tak psa pochvalte a kousek šunky mu popusťte. Takhle si se psem chvilinku hrajte a až se pes začne systematicky dobývat do vaší dlaně, kde postupně bude vyžírat pamlsky, tak se s povelem "k noze" pomalinku rozejděte, tak aby pes měl stále přilepený čumák ve vaší dlani, snažíc se pamlsky vydolovat ven. Pokud je pes ve správné poloze (u vaší nohy - ne nějak na šikmo nebo jinak špatně), tak psa neustále chvalte a povzbuzujte. Dejte mu najevo, že to co dělá, po něm chcete. Pokud by se z polohy vychýlil, jednoduše přestaňte chválit a psa odměňovat. Dejte mu čas, ať se vrátí a najde si polohu u vaší nohy, kde ho opět začnete chválit, povzbuzovat a odměňovat. Kdyby se pes opožďoval, tak na psa nečekejte, jděte stále stejným tempem (kterým mu utečete, pokud bude pomalejší) a nechte ho. ať on si vás sám opět dožene. Základem samozřejmě je, že máte v dlani takové pamlsky, po kterých pes touží, chce je a je ochoten pro ně být trochu aktivní. 

Tímto způsobem si s pejskem můžete hrát. Nejprve stojíte, pak se začnete rozcházet, budete chodit, zatáčet a časem třeba i couvat. Psa jednoduše odměňujete jen tehdy, když je v poloze, kterou od něj očekáváte. Ne když se do ni blíží, ne když se ji snaží najít, ale až tehdy, když v poloze (u vaší nohy) už je. Při zastavení vyžadujte, aby si pes sedl. Povel ale neříkejte. Jednoduše počkejte až si pes sám sedne a teprve pak s pochvalou popusťte další kousek šunky. Tímto způsobem, s čumákem psa přilepeným ve vaší dlani můžete trénovat chůzi, obraty nebo různě i couvat. Zkrátka psovi ukážete jakou polohu po něm chcete při povelu "k noze". Povel by měl tedy zaznívat vždy při rozcházení a můžete ho doplnit také při změně směru, obratu atd., tak aby si ho pes zafixoval.