čtvrtek 7. března 2013

Přivolání (první fáze)

Přivolání psa je jeden z nejtěžších povelů vůbec. Naučit psa povel "ke mně" tak, aby přišel vždy a za každých okolností není vůbec lehké. Abyste povel zvládli, musíte být důslední, velmi trpěliví a hodně vytrvalí. Pokud chcete psa povel naučit, tak ho nejprve dlouho nebudete moci vůbec použít. To bývá v začátcích problémem pro hodně lidí. 

Teorii opět rozdělíme do několika částí. V té první si povíme, jak v psovi vytvořit základní návyk,  aby k vám přiběhl na zavolání a postupně mu budeme vysvětlovat co to znamená povel "ke mně". 

Ze začátku nepoužívejte povel "ke mně"
Abychom psa povel naučili opravdu spolehlivě, zapomeňte na pár měsíců, že ho budete vůbec používat. To je pro většinu lidí to nejtěžší. "Jak ho mám teda asi chytit na vodítko, když chci jít domů?" je ta nejčastější otázka, když někomu zakážu povel používat. Přitom to je ta největší chyba, kterou můžete udělat. Nikdy nechytejte psa na vodítko, potom co ho přivoláte (viz Nejčastější chyby). Pes k vám logicky už chtít nebude. Vždycky když k vám přijde, vy mu omezíte jeho svobodu, chytíte ho na vodítko a "nejlíp" ještě odejdete domů. Pes pak logicky nechce přijít, protože ví, že to pro něj bude jen nepříjemné. "Ke mně" by mělo být něco jako kouzelné slovíčko. Když ho vyslovím, pes se musí rozeběhnout ke mně. Pokud pes na povel nereaguje, nemá cenu ho používat a povel si "kazit". Smiřte se proto s tím, že povel prostě nějaký čas (dlouhý čas) nebudete vůbec používat. Pokud psa potřebujete chytit, použijte povel "lehni". Opět ale pouze za předpokladu, že ho váš pes už spolehlivě ovládá, tak jak jsem popisoval v předchozích příspěvcích. Pokud si nejste jisti vykonáním povelu opět nemá cenu si povel "kazit". Zvláště pak štěňata se vyplatí chytit v nestřeženém okamžiku (bez povelu) nebo je jednoduše doběhnout. Pokud máte malého prcka a jste v parku s normálními lidmi, poproste  jiného pejskaře, s kterým si ten váš třeba zrovna hraje, jestli by si mohl přivolat svého psa a chytit vám vaše štěně. Jo... maté pravdu, budete vypadat jako ***, ale bohatě se vám to vyplatí. Za pár měsíců, když budete důslední, bude váš pes jeden z mála, který se v moment vyslovení povelu "ke mně" otočí a vyrazí k vám i přesto, že je v klubku dalších psů. 

Jak tedy začít?
Trénujte opět nejprve v klidném prostředí. Nejprve v bytě, po čase v parku, kde nikdo jiný není. Začněte tím, že psovi ukážete, že vždy když k vám přiběhne, tak to pro něj bude příjemné. Pes musí být samozřejmě vždy pochválen a následně odměněn nejčastěji pamlskem, u některých psů pak hračkou a následnou hrou. Pamlsky ale fungují v 90 % nejlépe. Začněte tak, že si sednete na bobek zatleskáte, zavoláte na psa JEHO JMÉNEM a získáte jeho pozornost. Zkrátka "udělejte divadlo", cokoliv, aby k vám pes přiběhl a vy jste nemuseli použít povel "ke mně". Pokud pes není ničím rozptýlen, měl by se za vámi rozeběhnout, protože pokud jste v jeho výšce (blízko země), pes tuší že si s ním budete hrát. Když pes přiběhne, hodně ho pochvalte a odměňte ho. Toto cvičení opakujte mockrát. Jde o to, aby pes pochopil, že vždy když ho zavoláte, tak něco dostane. Jednoduchou dedukcí, z toho plyne, aby jste psa nevolali, pokud nemáte nic dobrého v kapse. Samozřejmě se časem dostaneme k tomu, že pes bude vykonávat povel i tehdy když mu nic nedáte. Pokud toho ale chcete docílit, tak v této fázi pes musí být vždy odměněn, když k vám přiběhne na vaše zavolání. Toto cvičení určitě cvičte nejméně týden až dva. Pokud necvičíte každý den trošku, tak ještě déle, dokud pes nebude spolehlivě reagovat na vaše zavolání (stále bez povel "ke mně"!).

Vysvětlení povelu "ke mně"
Když docílíte, že psa přivoláte na vyslovení jeho jména a výše zmíněného hraní "divadla" bez povelu "ke mně", tak začneme psovi jeho reakci spojovat se správným povelem. Budete tedy opakovat výše zmíněné cvičení a postupně přidávat povel "ke mně". Sednete si na bobek, zavoláte, zatleskáte a jelikož už pes ví, že něco dostane rozeběhne se k vám. Když už je 80% pravděpodobnost, že pes na zavolání přijde až k vám a nic jiného co by ho z jeho trasy mohlo vychýlit ho nerozptýlí, tak těsně předtím než doběhne (metr nebo dva od vás), doplňte povel "ke mně". Cvičení opět mockrát opakujte a povel "ke mně" postupně říkejte dřív a dřív. Postupně tak protahujte vzdálenost. Povel tedy vyslovíte, ne když je pes od vás dva metry, ale když je od vás tři, čtyři, a více. Vždy ale dbejte na to, aby jste povel vyslovovali jen tehdy, když si jste nejméně z 80 % jistí, že k vám pes přiběhne.