pátek 15. března 2013

Přivolání (druhá fáze)

Základ jsme si už v podstatě řekli. Nyní jde o to, aby pes postupně začal reagovat na povel "ke mně" a aby jsme mu vysvětlili, že povel musí splnit vždy.

Povel "ke mně" jsme nejprve používali jen když byla 80% šance, ze pes přiběhne a teprve tehdy, když už byl pes relativně blízko u nás. Pravidlo 80 % zatím zachováme, ale vzdálenost, kdy povel použijeme, postupně prodlužuje až dosáhneme toho, že nebudeme na psa volat jménem, ale řekneme pouze povel. Stále ale budeme hrát velké divadlo, když psa přivoláváme.

V dalším kroku budeme postupně vytvářet náročnější a náročnější prostředí, ve kterém pes musí povel vykonat. Klíčové jsou dvě věci. Musíme postupovat pomalu po malých krůčcích. Nelze nic uspěchat. Pokud se o to pokusíte, zpravidla vás to posune o několik kroků zpět. Úplně nejdůležitější je ale opět naše důslednost. Stále platí, že po každém povelu "ke mně" musí přijít buď velká pochvala a odměna nebo korekce. V této fázi je důležité, abychom vždy reagovali na psí odezvu na povel a to ať už je kladná nebo záporná. Postupnými kroky se tímto způsobem dostanete až do takových situací, kdy je pes opravdu hodně rozptýlen a vykonávat povel se mu vůbec nechce.

Teorie je, jak jste jistě pochopili, vcelku jednoduchá.  Samotné provedení je ale mnohem náročnější. Vyžaduje čas, vaši trpělivost a důslednost. Nenechte se vyprovokovat k použití povelu v situacích, kdy je evidentní, že pes povel nevykoná a vy nejste schopni povel nějakým způsobem vymáhat. Tyto situace je dobré uměle vyvolávat tak, abyste na psa měli nějakou páku. Rozhodně tedy není dobré dávat psovi povel "ke mně" (ve fázi učení), když nemáte připravenou odměnu nebo se v případě jeho nesplnění nejste schopni nebo ochotni ihned rozeběhnout za psem a provést korekci. V této fázi výcviku je tedy nutné, abyste přemýšleli nad situacemi, kdy povel použijete. Pokud se udržíte, jistě se časem dostanete do fáze, kdy pes povel vykoná v 99 % situacích.