pondělí 17. prosince 2012

Načasování pochvaly (korekce) je klíčem k pochopení!

Při výchově je strašně důležité načasování pochvaly (respektive korekce). Pochvala musí přijít ve správný moment tak, aby si ji pes spojil vždy s tou činností, se kterou chceme a NE S NĚČÍM JINÝM. Stejně tak to funguje i u korekce.

Psa tedy odměňujeme vždy, až když je v námi požadované poloze (ne dříve). Na druhou stranu, hned jak se pes do polohy dostane, psa odměníme (ne později). Je to tedy docela věda, která se velmi špatně vysvětluje. Pokusím se ji tedy vysvětlit na příkladech.

Přestože jsem ještě nevysvětloval povel "ke mně", dneska se na něm pokusím vysvětlit načasování pochvaly. Právě tady se často dělají chyby. Představme si situaci, kdy pes na povel reaguje a vše udělá správně. Soustředíme se tedy pouze na to, kdy ho pochválíme. Řekněme, že po vyslovení povelu se pes okamžitě rozeběhne směrem k nám. Když přiběhne až k nám, tak že ho můžeme pohladit, tak psa pochválíme. Ne dřív a ani až potom co si sedne pře nás (předsedne).

Často lidé dělají tu chybu, že psa chválí dřív, než pes povel vykoná (tj. když pes běží k nám).  To je chyba. Chceme psa motivovat, aby přivolání bylo co nejrychlejší, tedy chválíme až když pes splní celý povel a přiběhne až k nám. Pozor ale na to, abychom ho nepochválili moc pozdě. Pokud se přivolání teprve učíte, tak nemá smysl, abyste po psovi chtěli předsednutí (přestože časem ho vyžadovat třeba budete). Často lidé psa pak odměňují, až když přimějí psa, aby si před ně sedl. Pokud přijde pochvala až tehdy, pes si odměnu spojí s předsednutím místo s přivoláním. Místo povelu "ke mně" ho pak učíte aby si před vás sedl.

Chci tímto jenom vysvětlit, jak je důležité psa pochválit nebo opravit v ten správný moment. Korekce například musí přijít bezprostředně po nežádoucím chování. Pokud třeba učíte štěně, aby doma nečůralo, přijdete domů z práce a vidíte na koberci louži, už nemá význam psa začít kárat a "mordovat". Pes si trest nespojí s čůráním, ale s vaším příchodem. Lidé pak často říkají: "on moc dobře ví, za co to je, podívej se na něj". On to ale neví. Zpravidla je po vašem příchodu schlíplý, protože čeká, že bude zase problém jako minule. To, že je to za tu louži, mu už ale nedojde. Výsledkem bude, že pes místo toho, aby vás šel přivítat, že jste přišli domů, se půjde schovat, protože bude vědět, že bude zase problém. Je nutné ho tedy chytit při činu.

Korekce tedy musí přijít neprodleně po nežádoucím chování (ne ale preventivně dopředu - to dělá také hodně lidí) a pochvala musí přijít hned, jak se pes dostane do žádoucí polohy. Samozřejmě jsou případy, kdy toto neplatí úplně. Pokud trénujete výdrž (třeba setrvání psa na místě) nebo je povel psovi naprosto jasný, tak dobu, kdy psa odměníme, postupně prodlužujeme. Teď se ale bavíme o fázi, kdy psovi vysvětlujeme, co po něm vlastně chceme.

Příkladů, u kterých se dělají chyby, je nesčetně a nevím, jestli jsem vybral ty nejlepší. Cílem ale bylo, vysvětlit důležitost načasování. Pokud budete mít správné načasování, pes vám bude rozumět. Pokud budete mít špatné načasování, bude psovi dělat v hlavě guláš. Nicméně pořádně vás toto naučí jen na cvičáku. Chci tedy, abyste si alespoň uvědomili, že je to při vysvětlování jednotlivých povelů klíčová věc.