středa 12. prosince 2012

Jak prohloubit autoritu

Hodně pejskařů má problém s autoritou. Pes by k vám měl vždy vzhlížet a být si vědom toho, že vy jste ve smečce ti nejvyšší. Pokud ne na té nejvyšší, tak ale rozhodně výše než pes. ;-) Pes je naopak na té úplně nejnižší (pokud nemáte více psů nebo jiných zvířat v domácnosti). Pokud to tak není, je něco opravdu hodně špatně. Nejen, že vás pes neposlouchá a nerespektuje, ale pokud je vyšší jak vaše kotníky, tak si opravdu zaděláváte na problém.

Autoritu si budujete cvičením, svoji důsledností a určitými pravidly, které po psovi vyžadujete. Občas je také dobré psovi připomenout, že je na vás zavislý, že vy mu dáváte najíst, že vy mu poskytujete teplý pelech a že bez vás by moc dlouho ve světě nepřežil. A pokud ano, tak velmi bídně.

Zde najdete pár tipů, které vaší autoritě můžou pomoci. Pozor, autoritu samu o sobě nevytvoří (to je mnohem komplexnější záležitost), ale pomohou vám ji prohloubit a nebudou ji dále podkopávat.

1. Začít žrát pes může až na povel 
Nemělo by se stávat, že psovi dáte misku s jídlem a on z ní začne žrát ještě než ji položíte na zem. Mělo by to vypadat tak, že psovi uděláte jídlo, položíte misku na obvyklé místo a pes čeká na váš povel, že může začít žrát.
Jak na to?
Jednoduše ho k misce nepusťte. Po chvíli snahy se k ní dostat by si měl sednout nebo stoupnout a koukat na vás, co to po něm tedy vlastně chcete. Tehdy dejte povel sedni, narovnejte se, počkejte pár vteřin a povelem "volno" psa uvolněte. Pes se naučí disciplíně a navíc mu vysvětlíte, co znamená "volno". Uvolnění "volno" neopakujte. I kdyby pes dál seděl a nereagoval, tak ho neopakujte. Ze začátku (pokud pes "volno" nezná) uvolnění doprovoďte třeba poplácáním a ukázaním na misku. Zkrátka mu nějak dejte najevo, že teď už může. Neopakujte ale "volno"!
Po čase, až si zvykne, že bez vašeho požehnání se té misky stejně dotknout nemůže, po psovi vyžadujte nejen výdrž, ale i jeho pozornost. Neuvolněte ho za to, že čeká, ale až když se Vám podívá do očí. Ze začátku je důležité psa uvolnit hned, jak se na vás podívá, aby si uvolnění (odměnu) spojil s pohledem na vás a ne ničím jiným. Až toto zvládnete, interval prodlužujte. ;-)
Ve finále by pes neměl civět na misku, ale na vás, až pokynete.


2. Pán jde do dveří vždycky první
Když otevřeme dveře, většina psů nekontrolovatelně vyrazí a do dveří se dere jako první. To neexistuje!
Jak na to?
Počkejte až se pes uklidní, potom otevřete dveře dokořán a pak ho uvolněním ("volno") vypusťte. Pokud by se dral do dveří po otevření, tak je opět přivřete. Pokud v nich už bude, přivřete ho v nich.... ať se zkrátka trochu bouchne (samozřejmě tak, abyste ho nezranili nebo mu nijak neublížili, ale aby to bylo trochu nepříjemné a pes vám neproklouzl), příště si dá pozor. Stejně jako u misky s jídlem chceme docílit situace, kdy se po otevření dveří pes pohledem na vás zeptá, zda může jít nebo projde u vaší nohy.

3. Pes po odepnutí z vodítka vybíhá ze základní polohy NA váš POVEL
Většinu pejskařů pes doslova dotáhne do parku, aby ho tam majitel co nejrychleji pustil z vodítka. "Hlavně ať už mě netaháš a já mám klid." To je zase strašně špatně!
Pes by si měl sednout k vaší LEVÉ noze (základní poloha), po odepnutí se na vás podívat a čekat na povel. Neměl by být před vámi, za vámi, stát, ležet nebo dělat cokoliv jiného. Měl by sedět u nohy a věnovat vám pozornost. Teprve až když je pes v takovéto poloze, odepněte vodítko - PES STÁLE SEDÍ U VAŠÍ NOHY, narovnáte se a po tom, co se vám pes dívá do očí, psa uvolníte povelem "volno".
Nenechte psa utéci dokud tento rituál nesplní!!! Hlavně ze začátku buďte připraveni psa rychle chytit, kdyby vyrazil v moment, kdy odepnete vodítko a narovnáte se. Pokud by se tak přeci jen stalo, tak nekázeň neignorujte!!! Za velmi důrazného "fuj" psa odchyťte a celý proces opakujte, dokud se nepovede.
Při vyžadování pohledu psa do vašich očí na něj nemluvte. Nechte ho sedět a čekat. Ze začátku bude koukat okolo a na vás bude kašlat. to může trvat. I tehdy buďte trpěliví a čekejte, dokud se pes SÁM od sebe na vás nepodivá. V moment, kdy tak učiní, psa hned (bez jakéhokoliv prodlení) uvolněte slovem "volno", rozejděte se a psa si dále nevšímejte. Teď už má volno a pochvala je právě ta volnost. Důležité je načasování, aby si pes uvolnění spojil s polohou u nohy, kdy se vám dívá do očí a čeká na pokyn.