sobota 16. února 2013

Lehni (druhá fáze)

V první fázi jsme psovi vysvětlili, co po něm chceme, a řekli jsme mu, že pokud to udělá, tak dostane odměnu. V druhé fázi psovi potřebujeme vysvětlit, že povel musí vykonat i tehdy, když se mu zrovna chtít nebude. Tato fáze je relativně jednoduchá na vysvětlení, ale mnohem náročnější na samotnou realizaci. Ne snad, že by byla složitá, ale vyžaduje důslednost od majitele psa a to bývá často problém.

Když nám pes doma (bez jakéhokoliv rozptýlení) spolehlivě lehá na povel a jsme si jisti, že chápe povel správně a lehá si přesně do naší cílené pozice, začneme povel vyžadovat i v náročnějším prostředí. Prostředí ztěžujte postupně. Z naprostého klidu domova se přesuňte do parku, kde vás nebude nikdo rušit. Jako první krok to bude více než dostatečné rozptýlení. Až pes bude zvládat povel i v tomto prostředí, opět se posuňte o krok dál (do takové části parku, kde budou chodit lidé). Postupně se chceme dostat do fáze, kdy pes bude fungovat i když ho budou rozptylovat psi anebo třeba zvěř. Zkrátka pes musí fungovat za jakýchkoliv okolností.

Zpět ale k prvnímu kroku. Přesunuli jsme se z domova do parku. Pejsek s největší pravděpodobností při tréninku občas ztratí koncentraci a na váš povel nezareaguje. V tu chvíli je povel potřeba něčím "doprovodit". Zprvu psa prostě do  polohy dostaňte, jako by byl kus dřeva. V našem případě podražte nohy nebo lehce zatlačte na hřbet. Důležité je, aby pes věděl, že povel vykonat musí a že žádná jiná cesta neexistuje. Čím rychleji ho vykoná, tím rychleji bude moc jít dělat co ho baví (hra). Nezapomínejte ale, že pokud pes povel vykoná sám, vždy musí následovat velká pochvala, odměna, hra anebo třeba uvolnění psa za ostatními psi (v té pokročilejší fázi).

S postupem času se nesplnění povelu stává pouhou nekázní psa. Pokud je již vidět, že pes 100% ví, co má dělat a jde pouze o nekázeň, přejděte ke korekci. Můžete škubnout vodítkem směrem dolů k zemi nebo dát psovi jednoduše pohlavek. Ideálně tak, aby korekce donutila psa povel vykonat. Korekce je pouze proto, aby demotivovala psa povel ignorovat a naopak motivovala psa zvolit tu příjemnou, z které má profit. Tyto korekce musí být nejprve lehké, abychom psovi nevypěstovali strach z povelu (hlavně u malinkých štěňátek). Postupně ale nekázeň tolerujeme méně a méně a korekce by tak měla být razantnější. Razanci musíme uvážit podle povahy psa, jeho stáří a toho, jak moc jsme si jistí, že pes chápe co má dělat. Pokud máte malé štěně, tak musíte být opatrní, pokud máte ale už třeba 9 měsíčního puberťáka, který vaši korekci ignoruje, nebojte se být opravdu razantní! Po korekci by se pes měl vždy soustředit na to, co jste po něm chtěli a ne na kolem probíhajícího psa. Pokud se soustředit nezačne a z korekce si nic nedělá, korekce je málo razantní! Zde je třeba si uvědomit, že krk psa je jednou z nejsilnějších částí jeho těla. U větších plemen a již starších jedinců ty korekce mohou být opravdu razantní a někoho by mohl zaskočit důraz! Například dámy, které mají větší plemena, by se neměly bát škubnout za vodítko opravdu vší silou!

Cíleného výsledku se pak dosáhne pouze tehdy, pokud jsme opravdu DŮSLEDNÍ. To znamená, že pokud pes povel vykoná, následuje VŽDY pochvala a odměna, a pokud ho nevykoná, následuje VŽDY korekce. NEEXISTUJE, že po povelu nenastane nic a že jeho splnění nebo nesplnění budeme ignorovat. Vždy je postup A a nebo B! Nic mezi neexistuje! Toto je nejdůležitější část! Pokud psa budete jednou ignorovat, bude se snažit povelu vyhnout čím dál častěji a testovat, co si může dovolit a co ne. Z toho vyplývá, že zatím povel nepoužívejte, pokud nejste schopni zareagovat pochvalou nebo korekcí. Pes musí získat pocit, že neexistuje možnost, že by povel nevykonal, aniž by bezprostředně po nevykonání povelu nedostal co proto. Pokud vám pes běhá na druhém konci parku, je blbost v této fázi řvát povel "lehni" (nebo jakýkoliv jiný). Když víte, že pravděpodobnost vykonání povelu je malá a vy navíc nemůžete psa potrestat za jeho nekázeň. Tehdy je lepší mlčet, sebrat se a doběhnout si pro něj. Musí se postupovat po malých krůčcích. Pokud tak postupovat budete, jednoho dne zakřičíte "lehni" a pes sebou "flákne" o zem ať je kdekoliv. Nejde to ale najednou!