čtvrtek 4. dubna 2013

Do silnice pouze u nohy pána, jinak NE! (první fáze)

V minulých příspěvcích jsme si vysvětlili, jak psa naučit povel lehni a jak se psem trénovat přivolání. Pes, který žije ve městě, by také ale měl bezpodmínečně respektovat chodník a do silnice vstupovat pouze po boku svého pána. Je to neuvěřitelné zpříjemnění jakékoliv procházky a navíc bezpečnost pro vašeho psa. Pokud žijete ve městě, jako je Praha, pes má navíc vždy vymezený prostor, kde se může pohybovat. Když pak jdete na procházku, víte kde přesně psa najdete a kam už vám neuteče. Ve městě je totiž téměř vše (vyjma parku) vymezeno silnicí a tedy i obrubníkem. Takovéto respektování chodníku se dá navíc psovi vtisknout tak silně, že se na chodníku zastaví i tehdy, když si hraje se psem, běží za míčkem anebo na druhé straně silnice právě běží kočka. Výmluvy tipu: "na to se nemohu spolehnout" nejsou vůbec na místě. Na vše se můžete spolehnout tak, jak se můžete spolehnout sami na sebe a svoji důslednost při výchově. Netvrdím, že nemůže nastat situace, kdy se pes do silnice dostane. To rozhodně nemohu slíbit. Řekl bych, že taková situace se ale dá přirovnat k situaci, kdy se tam nechtěně dostaneme mi sami (lidé), když například nedáváme pozor, něčeho se lekneme nebo nás jiné okolnosti do silnice donutí odskočit. Pokud bychom se ale obávali i těchto situací, nemohli bychom sami vyjít na ulici. Naučit psa respektovat chodník a nevstupovat do silnice je, dle mého názoru, jedna z nejužitečnějších věcí, které jsem svého psa naučil.  

Pro zjednodušení metodiku opět rozložím do několika fází. V té první nám půjde pouze o to, aby si pes zvykl, že do silnice se chodí vždy těsně u vaší levé nohy. Nic jiného po něm zprvu nebudeme chtít. Pouze, když se blížíme k silnici, tak si psa chytíme a do silnice vstoupíme bez jakéhokoliv povelu s ním těsně u levé nohy. Psa můžeme mít na vodítku nebo ho pouze lehce přidržet rukou, zkrátka chceme jen, aby obrubník přecházel po boku naší levé nohy. Celý proces by měl být nenásilný a pro psa příjemný, tak aby mu poloha u vaší nohy nevadila, ale naopak aby mu byla příjemná. Občas můžete psa v této poloze při vstupu do silnice pochválit a odměnit. Odměna sice nemusí být nutně při každém přecházení. Zprvu by ale měla být častější, tak aby psovi poloha u vaší nohy byla opravdu příjemná a příště se na ni těšil. 

Zatím psa nechceme trestat za porušení tohoto pravidla. Pokud s tímto povelem začínáte, nemůžete čekat, že vás pes pochopí hned první den. Proto si prvních pár týdnů jen hlídejte, aby pes vcházel do silnice vedle vás. Pokud to neuhlídáte, situaci zatím neřešte a rozhodně ne násilně. Situacím je ale třeba předcházet a minimalizovat je tak, aby pes vždy vešel do silnice  u vaší nohy. Pokud tedy vidíte, že se blížíte k přechodu, psa si chyťte na vodítko a nechte ho běhat na nataženém vodítku. Při vstupu do silnice si psa nenásilně přitáhněte, u nohy ho pochvalte, poplácejte a teprve, když pes bude vedle vaší nohy, vstupte do silnice. I kdybyste ho měli u nohy lehce přidržovat. 

Po vstoupení do vozovky, můžete psa uvolnit a nechat ho přeběhnout silnici na volno. Jde pouze o to, aby pes věděl, že nám jde o první krok. Nemusíte ho nutně převádět přes celou silnici. Naopak je to spíše na škodu.

Příště si řekneme, jak psovi zakážeme jakýkoliv jiný vstup do vozovky, než ten u vaší nohy. Pokud ve výcviku budete důslední, časem se dostanete do fáze, kdy pes bude běhat vždy na daném místě ohraničeném silnicí a když začnete přecházet, sám se zařadí vedle vás a po vstoupení do vozovky, se opět odpojí a přeběhne na druhou stranu. To vše bez vašeho povelu nebo jiného přičinění.