středa 19. prosince 2012

Lehni (první fáze)

Povel "lehni" je něco jako záchranná brzda. Pokud tento povel zvládnete na 100 %, tak můžete být v klidu. Psa tak vždycky zastavíte.

Dneska si řekneme, jak psovi vysvětlit polohu, kterou po něm chceme, když řekneme povel "lehni". Toto je hlavně pro štěňátka. Nicméně pokud máte dospělého psa, který má s povelem problémy, bude se to hodit i vám. Pokud nám při výcviku psa cokoliv nejde, vždy se vracíme o pár kroků zpět a postupujeme pomaleji. Takže vřele doporučuji i těm, kteří si myslí, že jejich pejsek toto ovládá. Pokud si to zopakujete, nic nezkazíte, ale ujistíte se, že pes naprosto jistě chápe povel. Což je pro jeho další vyžadování klíčové.

První fázi (vysvětlování povelu) dělejte v klidném prostředí bez rušivých elementů. Prostředí a míra rozptýlení se bude zvyšovat s postupem času. Ne ale ve fázi, kdy psovi povel vysvětlujete. Můžete tedy začít doma v obýváku. 

Než začnete s výcvikem, připravte si pamlsek. Pamlsek musí být takový, aby po něm pes toužil. Granule tedy asi nebudou tím pravým ořechovým, ale pokud máte žravého psa, tak tuto první fázi, která probíhá v klidném prostředí, můžete zvládnout i s granulemi, pokud je pes ochoten pro ně pracovat. Já jako pamlsek doporučují spíš šunku (nejlépe dietnější - kuřecí nebo krůtí), na kterou většina psů reaguje i v prostředí, které je hodně ruší. 

Podle toho jak máte velkého psa, si sedněte buď na zem nebo na židli, případně si klekněte na jedno koleno tak, aby jste mezi nohama a zemí vytvořili mezeru, která je tak akorát na výšku psa když leží. Psa si dejte na levou stranu a do pravé ruky si připravte pamlsek. Z pravé strany (mezerou pod vaši nohou) ukažte psovi pamlsek, který zatím ještě držte sevřený mezi prsty, tak aby ho pes mohl olíznout, ale ne sníst. Psa si přidržte tak, aby jediná cesta kterou se dostane k pamlsku, byla pod vaší nohou. Bez jakékoliv povelu, by se tak pes měl dostat sám od sebe do námi vyžadované polohy v leže. Když se pes do polohy dostane tak, že leží tak jak má (rovně - neválí se na boku), psa pochvalte a následně odměňte. To vše zatím bez povelu. Cvik několikrát opakujte tak, aby jste docílili cílené polohy, tak jak by měla vypadat. 

Pokud si pes po čase začne lehat pod nohy tak jak má, můžete připojit povel "lehni". Povel z počátku nevyslovujte dopředu. Nechte psa, aby se nejprve sám od sebe dostal do polohy. Když je přesně v poloze ve které chcete, dodejte povel "lehni" a následně pochvalte a odměňte. S postupem času, podle toho jak pes bude postupovat v učení, přesuňte povel do popředí a odměňujte ho, když ho vykoná. 

Touto metodou se pes sám od sebe, bez jakéhokoliv nátlaku, dostane do cílené polohy. Tím, že za tuto polohu bude odměňován, ji bude časem sám vyžadovat. Následným připojením povelu "lehni" si pes spojí přesnou polohu, do které se sám předtím dostal bez vyzvání s příslušným povelem. Docílíte tak toho, že psovi jednoznačně vysvětlíte, o kterou polohu vám jde bez jakéhokoliv stresu a minimalizujete tak riziko, že vám pes nebude rozumět. 

Jak se bude pes postupně zlepšovat a bude mu jasnější, co po něm chcete, se můžete postupně postavit, tak aby vám ležel podle levé nohy. Zpočátku bude možná nutné povel doprovodit gestem ruky, postupně se ho ale snažte odbourávat tak, aby pes reagoval perfektně na slovní povel. Když bude mít pes tendenci z polohy odejít dříve, než mu to sami dovolíte, psa v poloze buď přidržte nebo přišlápněte vodítko tak, aby nemohl vstát (ne ale aby mu samotná poloho byla jakkoli nepříjemná). V poloze psa ze začátku nedržte dlouho a hned po pochválení a odměnění, řekněte volno a odejděte z místa, kde jste nácvik prováděli. Tímto psovi zároveň vysvětlujete význam uvolnění "volno" a ohraničujete dobu cviku. Když poodejdete pár metrů, psa můžete rozptýlit třeba krátkou hrou než budete cvik opakovat.  

Pro psa by toto neměl být žádný stres, ale naopak zábava. Pokud psa budete učit formou hry, bude výcvik sám vyžadovat.