čtvrtek 18. července 2013

Odložení - výdrž v poloze v leže

Obdobně jako jsme psovi vysvětlovali, že musí setrvat v poloze v sedě u vaší nohy, tak psovi vysvětlíte polohu "lehni" podél vaší levé nohy. Při poloze lehni si musíme ale dát pozor na to, aby si pes lehal tak, jak má.

Ze základního postavení (pes sedí těsně vedle vaší levé nohy) psa chceme položit tak, aby ležel rovnoběžně ve směru vašeho těla. Zásadní je, aby se pes neplazil dopředu, nelehal si napříč přes vaše špičky, nelehal si na jedno ze stehen zadních běhů anebo se vedle vaší nohy neválel na boku. Takové chovaní se vyplatí vždy opravit tak, aby pes ležel podle levé nohy tak, jak má.   

Při vyslovení povelu "lehni" pouze periferním viděním kontrolujeme, zda pes povel vykonal tak, jak měl. Pokud ano psa pochválíme a odměníme ho. Dáváme si pozor, abychom psa pochvalou nezvedali. Hladíme psa od krku k zadku, čímž ho spíše "uzemňujeme" a odměnu mu nedáváme do pusy, ale na zem mezi jeho packy. Tak si ji pes sežere v leže a nemá tendenci se zvedat. Pokud by se pes přeci jen zvedl, řekneme důrazně "fuj" a psa vrátíme, bez dalšího opakování povelu, zpět do polohy v leže podél naší nohy.

Psovi jednotlivé polohy teprve vysvětlujeme. Proto si je v této fázi potřeba udržet klid a trpělivost. Psa bez zbytečného nátlaku opravit a vrátit do polohy, kterou po něm vyžadujeme. Pokud se vám psa nedaří do polohy v leže vrátit "něžně", chytněte vodítko těsně u obojku a škubnutím za obojek směrem k zemi psa položte. Vysvětluji to proto, že hodně lidí má tendenci na psa shora tlačit. Nejen, že to pravděpodobně nedělá moc dobře páteři psa, ale je to navíc i kontraproduktivní. Pes zákonitě proti tlaku reaguje tlakem a vzpírá se zpět vzhůru. Škubnutí vodítkem směrem od krku k zemi je mnohem efektivnější a pro psa i lepší korekcí.   

Pokud si pes lehá tak jak má, můžeme postupně natahovat výdrž. Naprosto obdobným způsobem jako u polohy sedni. Hlídáme si postavení těla, abychom se nad psa nenakláněli a psa sledujeme periferním viděním. Pokud pes povel vykoná tak, jak má, pak s pochvalou vteřinu počkáme (v duchu napočítáme jednadvacet) a s tímto drobným zpožděním psa pochválíme. Psa ale pouze pochválíme. Neuvolňujeme ho z polohy. Pes by měl tedy i po pochvale zůstat ležet. Pokud se začne zvedat, s důrazným "fuj" psa opravíme. Pokud v poloze vydrží, postupně se narovnáme, napočítáme do tří a psa opět pochválíme. Interval postupně natahujeme. Vždy po několika opakovaní pochvaly za výdrž v dané poloze, psa s pochvalou a odměnou uvolníme a necháme "odpočinout". Se psem si buď pohrajeme nebo ho necháme proběhnout, než se ke cvičení výdrže opět vrátíme.