pátek 12. července 2013

Odložení - výdrž v poloze v sedě + pozornost psa

Než si řekneme, jak psovi vysvětlit, aby setrval na místě, tak ho potřebujeme naučit, aby setrval v polohách, které mu určíme. Jinými slovy, pokud dáme psovi povel "lehni" (respektive "sedni"), pes by měl v poloze zůstat, dokud ho neuvolníme nebo dokud nedáme další povel. 

Začneme opět ze základního postavení. Na povel "k noze" by se měl pes umět přiřadit k levé noze (viz Chůze u nohy - první váze). Pes (na vodítku) tedy sedí po našem levém boku těsně u naší nohy a jeho ramena jsou na úrovni našich kolenou.  Při nácviku si hlídáme polohu našeho těla. Jsme narovnaní a nad psa se nijak nenahýbáme. Psa nejprve potřebujeme naučit, aby v poloze "sedni" bez problémů vydržel i delší dobu. Zatím tedy trénujeme pouze výdrž v základním postavení. S povelem "k noze" by měl pes ideálně sedět u nohy a sledovat psovoda a ne okounět po okolí. Pokud pes vstane nebo si lehne, následuje důrazné "fuj" a oprava psa (bez jakýchkoliv dalších povelů zpět do základní polohy). Pokud pes kouká okolo a nevěnuje nám pozornost, tak klidně vyčkáme, dokud jeho pozornost (pohled do našich očí) nezískáme. Zprvu můžeme čekat dlouho, takže to chce hodně trpělivosti. Psa ale nijak neupozorňujeme. Pokud pes sedí u nohy, jednoduše jen čekáme, až se na nás podívá. Kdyby při čekání změnil polohu, pouze psa s doprovodným "fuj" opravíme. Dříve nebo později se pes z polohy bude chtít dostat. Pokud mu nedovolíme jen tak odejít (při změně polohy ho opravíme), tak začne hledat oporu u nás (u psovoda) a podívá se nahoru, co že to tedy vlastně po něm chceme. V ten moment, kdy se pes podívá nahoru do našich očí, psa pochválíme, odměníme a uvolníme slovem "volno". 

Ani uvolnění "volno" neopakujeme! Řekneme ho jen jednou a odejdeme z místa. Na psa nevoláme ani mu nedáváme jiné povely. Pes dost možná nebude vědět, co "volno" znamená a zůstane sedět. Dříve nebo později se ale sám zvedne. Tím, že ho neopravíme a nevrátíme zpět do polohy, mu jasně říkáme, že po uvolnění slovem "volno" si může dělat, co chce. Bude mu to chvíli trvat. Pokud ale cvičení budete opakovat, pes to dříve nebo později pochopí. 

Vraťme se ale k nácviku výdrže. Po určité pauze, kdy si pes něco očuchá nebo si s vámi pohraje, můžete pokračovat v nácviku výdrže v základní poloze. S povelem "k noze" by se měl pes přiřadit těsně k levé noze.  Pokud se pes přiřadí a nekouká na vás, celý výše popsaný proces opakujte (čekejte až se podívá). Pokud se pes dívá, tak s pochvalou vydržte dvě vteřiny a následně psa pochvalte, odměňte a opět se narovnejte. Pokud se pes opět dívá, s drobnou prodlevou ho opět pochvalte a odměňte. Podle citu vždy po čase psa po pochvale a odměnění uvolněte a nechte ho přijít zase na jiné myšlenky. 

Interval postupně prodlužujte tak, aby výsledkem bylo, že pes bude sedět klidně vedle vaší nohy a ideálně se na vás bude dívat.