čtvrtek 15. srpna 2013

Dlouhodobé odložení

S tím, co jsme si řekli v minulých příspěvcích, můžeme začít trénovat odložení tak, jak jsme si je shrnuli na samotném začátku kapitoly týkající se odložení.

Dlouhodobé odložení používáme tehdy, když se od psa vzdalujeme na delší dobu (například odložíme psa před obchodem) a víme, že se k němu budeme vracet. Tehdy doporučuji používat povel "zůstaň".

Psa nejprve ze základní polohy (po vaší levé noze) položíme povelem "lehni". Následně dáme psovi povel "zůstaň" a otevřenou dlaní levé ruky "orazítkujeme" čelo psa. Když říkám "orazítkujeme", myslím tím, že psa lehonce klepneme otevřenou dlaní do čela. Jde v podstatě o posunkový povel navíc, který nám pomůže psa ujistit, že má zůstat na místě, než se k němu vrátíme. Je to takový rituál, který psovi usnadňuje pochopit daný povel. Až pes povel bude stoprocentně chápat, můžeme si pak vybrat, jaký povel použijeme. "Zůstaň" pak ani nemusíte vyslovit. Pokud byste se ale chtěli věnovat sportovní kynologii nebo dělat se psem zkoušku, tak tento posunkový povel nepoužívejte! Je to povel navíc, který není v hodnocení žádoucí. V běžné praxi je ale relativně užitečný a proto ho zde popisuji. 

Po zadání povelu "zůstaň" odcházíme od psa do vzdálenosti, kterou pes bezpečně vydrží. Vydržíte několik minut (pokud možno opět tak, aby to pes vydržel) a ke psovi se vrátíte. Při návratu ke psovi ho vždy obcházejte tak, abyste ho měli stále po levé straně těla, až se k němu zezadu zařadíte opět do polohy, kdy pes leží podél vaší levé nohy. Než psa pochválíte, nezapomeňte si v duchu říci "jednadvacet" a teprve potom psa pochvalte a odměňte.
Samozřejmostí je, že pokud by se pes z odložení kdykoliv zvedl, tak následuje korekce (nyní už relativně razantní) a oprava (obdobně jak bylo již popsáno).


Pokud pes cvik zvládá, můžete začít cvik ztěžovat. Pes by měl být schopný zůstat odložený na daném místě, když si kolem hrají psi a pes vás nevidí. To vše klidně i několik minut nebo třeba (pokud chcete být nároční) i hodin. Postupně tedy cvik můžete ztěžovat například tak, že okolo psa budou chodit cizí lidé, běhat cizí psi anebo v dálce něco třeba bouchne. Vždy si ale dejte pozor, ať se psovi nestane nic špatného v době vaší nepřítomností. Pamatujte tedy například, že ve městě může kdykoliv přijít agresivní pes a těchto situací se vyvarujte.

Podle toho, na jak náročné podmínky psa připravíte, si budete moci být jistí, že pes povel splní a nikam neuteče.