středa 27. března 2013

Přivolání (třetí fáze)

První fáze - stimulace psa na zavolání a vysvětlení povelu "ke mně"
Druhá fáze - vynucení si splnění povelu i při neochotě psa povel splnit
Třetí fáze - trénink a simulace obtížných situací

První a druhou fázi jsme si popsali v předešlých příspěvcích. Pokud pes už reaguje na povel "ke mně" a v naprosté většině případů splní povel tak jak má, můžeme povel začít trénovat v opravdu těžkých situacích. Pokud chceme tento trénink provádět, musíme mít ale stále na paměti, že psa buď musíme pochválit a odměnit nebo "potrestat" za jeho nesplnění (korekce). Stále si nemůžeme dovolit nechat reakci psa na povel bez naší odezvy.

Při tréninku úmyslně vyvoláváme situace, kdy si pes hraje s ostatními psy nebo je jinak značně rozptýlen. Při odvolání psa ze hry povelem "ke mně" je pak důležité, aby v případě splnění povelu byla pochvala velká, úderná a rychlá tak, abychom mohli psa rychle vrátil zpět do hry (jako formu odměny). Tímto mu dáváme jasně najevo, že pokud povel splní rychle, rychle si bude moci opět hrát. Pokud povel nesplní, celý proces bude delší, méně příjemný a stejně se mu nevyhne. Klubko hrajících si psů v parku je pro tuto fázi ideální trénink. Psovi se nechce přerušit hru (velké rozptýlení psa) a stejně tak je ale navrácení zpět do hry obrovská odměna pro psa, které můžete využívat.

Pokud pes povel nesplní napoprvé, povel neopakujeme, psa doběhneme, chytíme a provedeme korekci* - opakovaným škubnutím za obojek. Poté ho nešetrně (aby to psovi nebylo příjemné) dovedeme na místo, odkud jsme volali a posadíme psa před sebe. Tímto celá korekce skončila a dál jeho nekázeň neřešíme. Naopak psa musíme opět odreagovat a oddělit tak již ukončený trénink jednoho povelu. Zde můžeme dát psovi nějaký jednoduchý povel, který jistě vykoná, abychom ho za něj mohli opět pochválit a ze psa spadl stres. Z polohy v sedě u vaší nohy pak psa opět uvolníme a vrátíme ho zpět do hry. Po čase povel opakujeme.

Tímto postupem psovi říkáme, že povel vykonat musí, protože jinak příjde korekce a stejně se vykonání povelu nevyhne. Pokud ale povel splní, bude pochválený, dostane odměnu a rychle se vrátí zpět do hry. Pes po čase pochopí, co se po něm chce, že jinudy vlak nejede a bude vyhledávat příjemnější cestu.

* Korekce musí být úměrná věku psa, jeho povaze, sebevědomí a fázi tréninku, ve které se nacházíte. Pro korekci obecně platí, že při vysvětlování povelu korekci skoro nepoužíváme a necháme psovi čas, aby našel cílenou polohu sám, ve které ho následně odměníme. Když už na polohu reaguje, můžeme začít s lehkou korekcí v polohách, které nejsou žádoucí, nebo při nepozornosti psa. Pokud pes na 100% ví, co po něm chceme, a jedná se tedy čistě o jeho nekázeň nebo nepozornost, korekce může být relativně razantní. Pokud pes určitý povel ovládá, ví že při porušení nebo nesplnění povelu příjde korekce a stejně je pro něj lepší povel nesplnit (například uteče od nohy za psem, vběhne do silnice nebo se při velkém rozptýlení zvedne, když má povel "zůstaň") pak musí být korekce opravdu razantní, aby žádné rozptýlení (fena, jiný pes, zvěř) psovi nestála za porušení námi nastavených mantinelů.

Velmi stručně jsme si tedy popsali postup, jakým lze psa naučit povel "ke mně" a jak ho vyžadovat. V příštím příspěvku se pak pokusím popsat ty největší chyby, kterých se často chovatelé dopouštějí při nácviku nebo vyžadování povelu "ke mně".