neděle 16. prosince 2012

Naučte se pochválit svého psa!

Z titulku si asi myslíte, že si dělám legraci. Já to ale myslím smrtelně vážně. Většina lidí neví, jak psa pochválit, a když nahodou ví, tak to stejně často nedokážou praktikovat! Výcvikáři jsou často zoufalí, když se snaží novým účastníkům kurzu vysvětlit, že musí být opravdu expresivní. Pochvala a odměna je pro psa pozitivní motivace, aby pracoval. Je to tedy ZÁKLAD toho, proč by pes měl povel vykonat!

Pokud pes něco udělá správně, měla by následovat ústní pochvala doprovázená fyzickým pochválením a  s  drobounkým zpožděním (vteřina nebo dvě), pak přichází ještě odměna ve formě pamlsku. Když psa odměňujete, STÁLE ho ještě chvalte, ať si pes správně spojí odměnu s tím, že VY máte radost. Jednou by měl vše dělat pro vás a ne pro tu odměnu! Proto jde VŽDY pochvala první a odměna se s lehounkým zpožděním PŘIDÁVÁ (za stálého chválení). Rozebírám to tu, jako by pochvala měla trvat hodinu. To rozhodně ne. Jde ale o to abyste si uvědomili, že nejprve začíná pochvala a k té se ještě přidává po vteřině odměna. NE NAOPAK!!!

Důležitá je také při komunikaci intonace hlasu. Mnohem více než naše slova pes vnímá právě intonaci. Nemůžete tedy psa kárat a mluvit přitom, jak na mimino. Stejně tak pokud ho chválíte, musí to z vás cítit. Buďte tedy HODNĚ EXPRESIVNÍ. Pokud se něco povede, UDĚLEJTE DIVADLO, jako by se stalo něco nejšťastnějšího ve vašem životě. Lidé si budou myslet, že jste blázni, ale pes vám bude rozumět! Samozřejmě, že intenzitu pochvaly a korekce volíme podle toho, jak moc se daná věc povedla nebo jak moc velký průšvih pes udělal. Obecně jsou ale lidé ke svým psům málo expresivní. Buďte tedy expresivní mnohem více než jste. Přehrávejte jako v mexické telenovele a pak to bude ono. ;-)

Pochvala musí být doprovozena pohlazením. Ne ale tak, že ho pohladíte po hřbetě jako by jste z něho chtěli smést sníh. Stejně jako hrajete divadlo (respektive odteď budete hrát divadlo), když chválíte ústně, tak stejně hrajte divadlo při tom, když psa odměňujete pohlazením. Pořádně ho poplácejte, vymazlete ho, ať se na tu pochvalu příště zase těší. Vyhecujte psa při fyzickém pochválení, aby z něj spadla veškerá nervozita, aby se z pochvaly opravdu radoval a aby do dalšího cviku šel s chutí a radostí ho vykonat. Je to důležité!!!

Vždycky tedy chválíme jak ústně, tak fyzicky a přidáváme i odměnu. Když psa takto pochválíte, měli byste na jeho chování pozorovat nápadné zlepšení nálady. Nejviditelnějším indikátorem je samozřejmě ocas, ale pes to může dát najevo i jinak, například začne skákat a chce si hrát. Na jeho chování byste zkrátka měli poznat evidentní změnu k lepšímu. Pokud tuto změnu nepozorujete, pak jste psa nepochválili a trénujte nejdřív, jak psa takto "nastartovat". ;-)