čtvrtek 13. prosince 2012

Zjednodušte komunikaci

Děláme to všichni. V lepším případě si to neuvědomujeme, v tom horším to někteří dělají s představou, že jim pes rozumí. Všichni občas řekneme: "To se dělá? Co jsem ti řekl? Kdy jsem tě zavolal? Kde máš bejt?  Tam přece nesmíš! Tady buď!" To je ale špatně! Pes nemluví náší řečí. On nám nerozumí. Pes vnímá intonaci hlasu  a dokáže se naučit určitý počet hesel. Proto používáme povely a ne celé věty.

Pokud po psovi chcete, aby vykonal nějaký povel nebo se mu ho snažíte vysvětlit, zjednodušte komunikaci se psem. Omezte své výroky na povel, pochvalu (hodný, dobře, vyborně) a korekci (fuj). Ne proto, abyste s ním nekomunikovali, ale proto, abyste ji udělali jednoduchou a srozumitelnou. Sposta lídí k tomu přidává takové omáčky, že pes neví, co si z toho má vybrat. Pokud budete používat celé věty při vysvětlování nebo vyžadování splnění povelu, děláte psovi v hlavě "guláš". Ano, on vnímá tón vašeho hlasu, to je pravda. Pokud po psovi nic nechcete a nic mu nevysvětlujete, jen mu chcete dát najevo, že je hodný, pak klidně používejte celé věty. Pes bude vnímat vlídný tón hlasu. To je samozřejmě v pořádku. Pokud ale psovi dáváte povel (vyžadujete od něj specifickou aktivitu) nebo ho povel chcete naučit, zjednodušte komunikaci. Pes bude mít hned jasněji. Tamto je "fuj" - to je teda špatně (možná přiletí i pohlavek - rychle toho nechám) a tohle je "hodný" - to je teda dobře (možná ještě něco dostanu). Bude lépe rozlišovat tu cílenou polohu od té špatné. Jakékoliv "to se dělá, tady je to správně, co jsem ti řikal, kde máš bejt"  je informace pro okolí, ale ne pro psa. Na okolí se vykašlete a soustřeďte se na svého psa. Tomu to potřebujete vysvětlit. To, že na vás koukají kolemjdoucí jako na trdlo, vás trápit nemusí. Buď psa nemají, a tedy to nikdy chápat nebudou, anebo psa mají a neví, která bije. Když to budete dělat správně, okolí se vás jednou bude ptát: "Jak se vám to povedlo, že vás ten pejsek tak hezky poslouchá?".

Cílem rozhodně není, abyste na psa přestali mluvit. Pes hodně vnímá právě výše zmiňovaný tón hlasu. Jde jen o to, abyste mu usnadnili komunikaci, když po něm něco chcete nebo když ho chcete něco naučit. Tehdy musí být komunikace co nejjednodušší a nejjasnější, abyste zminimalizovali riziko, že vás pes nechápe.