čtvrtek 30. května 2013

Chůze u nohy (druhá fáze)

V minulém příspěvku jsme si vysvětlili, jak psovi vysvětlit, co to je povel "k noze" a jakou po něm vyžadujeme polohu při tomto povelu. Podobně jako v předešlých cvičeních, tak i v tomto se postupně dostaneme do fáze, kdy pes nebude ochotný cvičit a to ani za pamlsek. Do těchto situací se dostaneme, když na psa bude působit nějaké vnější rozptýlení (cizí psi, hrající-si děti, prostě cokoliv, kam se pes bude chtít rozběhnout). V těchto situacích psovi musíme vysvětlit, že pokud má povel "k noze", tak se z polohy nesmí vzdálit. 

Psa posadíme do základní polohy (sedící po vaší levé noze). Vodítko držíme v pravé ruce tak, aby bylo mírně prověšené a nevyvíjelo jakýkoliv tlak na psí obojek. Levou ruku máme volnou proto, abychom psa mohli pohladit nebo poplácat při pochvale anebo tlesknout levou rukou do stehna, když budeme dávat povel "k noze" (tlesknutí = tzv. posunkový povel, samotný povel = zvukový povel). Zvláště v začátcích toto tlesknutí do stehna psovi pomůže, když se bude snažit najít tu správnou polohu, kterou po něm vyžadujeme. V neposlední řadě nám volná levá ruka pomůže, když bude potřeba upravit polohu psa tak, aby seděl jak potřebujeme. 

S povelem "k noze" a tlesknutím levou rukou do stehna se rozejdeme. Pokud nás pes následuje v poloze u nohy (tak jak jsme ho to naučili v první fázi), psa chválíme a za stálé chůze můžeme pohladit nebo poplácat. Pokud pes napne vodítko a zatáhne (je jedno jestli dopředu, dozadu nebo jakkoliv jinak), tak vodítkem škubneme. Klíčové je, abychom se se psem nepřetahovali. Za vodítko tedy netaháme ale škubeme! Pes by se po této korekci měl vrátit zpět do polohy, kterou po něm vyžadujeme a kterou jsme mu v první fázi vysvětlili. Pokud se do polohy vrátí, psa opět pochválíme a poplácáme. Pokud se do polohy nevrátí, tak korekci (škubnutí za vodítko) zopakujeme s větší razancí. 

Cílem korekce je psa usměrnit zpět do polohy, kterou po něm vyžadujeme. Pokud se pes lehce vychýlil z polohy, stačí lehounké upozornění. Pokud pes vidí někde jiného psa a vůbec nevnímá, pak je korekce velmi razantní. Rozhodně se nenechte psem vláčet po chodníku. Pokud kdykoliv tato situace nastane, tak za vodítko škubejte tak dlouho, dokud ho pes znovu nepovolí a nezařadí se tam kam má. Pozor na tahání. Velmi často lidé za vodítko tahají, což pro psa není žádná korekce. Je tedy důležité s vodítkem škubnout a ne se se psem přetahovat.  

Pokud se pes vrátí zpět do polohy u vaší nohy, neměli byste zapomínat na pochvalu a to jak slovní, tak fyzickou (pohladit nebo poplácat psa). Vodítko by mělo být při chůzi prověšené. Napnout by se mělo jen, když provádíte korekci.

Není to žádná věda. V první fázi psovi vysvětlíte povel pomocí pamlsku. Bez jakéhokoliv stresů a s radostí. Tuto fázi byste měli trénovat tak dlouho, dokud pes nebude opravdu spolehlivě vědět co to povel "k noze" znamená. Ve druhé fázi psovi pouze zakážete povel porušit a jeho případné porušení si rozhodně nenecháte líbit. 

Povel "k noze" by měl být na to, aby jste se bez problémů dostali tam, kam potřebujete a pes vás poslušně následoval. Rozhodně ale není na to, aby po celou dobu procházky šel pes podle vaší nohy. To by vás pes moc rád neměl. Při povelu "k noze" by tedy pes neměl vykonávat jakoukoliv potřebu. Na vykonání potřeby mu dejte dostatek času před nebo po. Ideálně (pokud zvládáte předchozí povely, které jsme si vysvětlovali), psa pusťte z vodítka a dejte mu dostatek času, aby potřebu vykonal. Pokud nejste v situaci, kdy psa můžete pustit na volno, pak můžete psa "uvolnit" povelem "volno" a nechat ho, se pohybovat v rámci délky vašeho vodítka. Pes si tak může dělat co che a nemusí nutně sedět nebo jít u vaší nohy. Pokud by vás pes někam začal tahat, pouze si to nenechte líbit a vodítkem opět škubněte.