pátek 14. prosince 2012

Stačí vám jen tři povely pro bezstarostný život

Pro to, abyste měli bezproblémový život vy i váš pes, potřebujete tři povely. To není moc, ne? Dokonce i to je hodně. V zásadě potřebujete jen jeden, ty další dva vám ale usnadní život. Problém je, že tyto povely pes musí vykonat ať se děje co se děje - když je zrovna uprostřed hry, když zrovna uvidí kočku nebo když kolem něho prošla hárající fena. Prostě vždycky. To je dělá bohužel obtížnými. Naučí se je ale KAŽDÝ pes, pokud vy se naučíte, jak mu je vysvětlit, a budete důslední. Důslednost je klíčem ke všemu, o tom ale příště.


Nutné minimum

  - LEHNI

Bezstarostný život

  - K NOZE, 
  - respektování chodníku (pro psy žijící ve městě)

Příjemná nadstavba

  - KE MNĚ

Nepotřebná omáčka

  - všechno ostatní


LEHNI
Povel "lehni" je naprosto klíčový pro psa žijícího ve městě. Je to nutná podmínka pro vaše fungování (tak, abyste si nebyli otroky navzájem). Povel "lehni" je totiž vaše záchranná brzda. Když ho pes ovládá, tak v podstatě nic jiného nepotřebujete, vždycky ho dokážete zastavit. A pokud psa dokážete VŽDYCKY zastavit, pak je pes ovladatelný. To je to, o čem je celý příběh. Mít ovladatelného psa. Nebát se ho pustit z vodítka. Pokud máte psa neustále na špagátě, tak to přece není život ani pro vás ani pro psa. Pokud ho musíte mít pořád na špagátě, pak je to vopruz pro vás a tragédie pro psa. 

Proč "lehni" a ne "ke mně"? 
Protože "lehni" je pasivní povel a "ke mně" je proaktivní povel. Tuhle terminologii jsem si sice vymyslel, ale mohla by vám pomoci v chápání celé psychologie. Při povelu "lehni" od psa požadujete okamžité zastavení toho, co dělá, ale při povelu "ke mně" požadujete mnohem, ale mnohem víc. Požadujete okamžité zastavení a ještě k tomu jeho aktivitu. To je zatraceně těžké a je to úplně jiný level. Je mnohem větší pravděpodobnost, že psa uzemníte, než abyste ho ještě dostali ve vypjaté situaci zpět k sobě. "LEHNI" JE ZÁCHRANÁ BRZDA! Aby tato brzda fungovala, tak si pes ale musí lehnout hned a to kdykoliv a kdekoliv. Metr od vás nebo 100 metrů daleko. V moment, kdy tento povel vyslovíte, pes musí být přilepený na zem. 


K NOZE
"Lehni" použijete po tom, co vás pes dotáhne do parku a tam mu dáte chvilku volno. Abyste se do parku ale dostali důstojně a ne jako hard vlající za bernardýnem, budete potřebovat povel "k noze". Není to jenom bezproblémová cesta, klidná procházka, ale je to základ autority. Ovladatelnost psa na vodítku vám hodně pomáhá k vybudování autority. Nicméně jak už jsem psal, autorita je mnohem komplexnější problém, který vám vysvětlím v následujících příspěvcích. 


Respekt chodníku
Respekt chodníku (to, že vám pes nevběhne do silnice) je ve městě k nezaplacení. Nejde o povel. Je to jakýsi mantinel. Pes prostě do silnice vchází pouze vedle vaší nohy. Nijak jinak. A to i kdyby na druhé straně byla miska hovězího, hárající fena nebo právě letící balonek. Prostě je to zakázané místo. Je to něco, co chrání život psa a vám vytváři klidnou procházku, která je pro vás rázem relaxem místo stresu. Není to tak těžké, jak se zdá. Je to jen otázka důslednosti. Ničeho jiného. Je to jednodušší než si myslíte, ale náročné na VAŠI disciplínu.


KE MNĚ
Měl by ho ovládat každý pes. Realita je ale bohužel jiná. Důvodem je fakt, že povel "ke mně" je snad ten nejtěžší povel vůbec. Nenapadá mě nic těžšího. Ale já mluvím o přivolání opět za jakýchkoliv okolností. To, že k vám pes příjde, když nikdo není na blízku, to je na nic. Pes musí povel zvládat kdykoliv. Teprve potom mluvíme o dokonalém přivolání. To je ale hodně náročné. Pokud budete důslední, není ale problém se naučit i tento povel. Nejprve si ale řekneme něco o těch jednodušších. Nemůžeme na vejšku, pokud nemáme dokončenou základní školu.


Všechno ostatní
Všechno ostatní je nepotřebná omáčka. Je fajn, když pes bude umět něco navíc, ale spokojené soužití vám zařídí výše zmíněné povely. Určitě neříkám, abyste psy neučili nic jiného. Pokud je naučíte více, je to fajn. Nicméně bych opravdu začal a kladl důraz na výše zmíněné. Jsou totiž nejdůležitější pro běžný život pejskaře.


Plán do budoucna
Všechny výše zmíněné povely se vám pokusím postupně vysvětlit. Než se ale pustíme do samotných povelů, musíme si říct ještě několik obecných věcí. Zítra se pokusím přiblížit to, co je snad nejdůležitější věcí v celé výchově psa a to je DŮSLEDNOST a AUTORITA. V neděli si povíme, jak psa pochválit, protože jde o věc, kterou si každý myslí, že umí, že je to samozřejmost, a přitom je takové množství lidí, kteří to prostě nedovedou. Pondělí bude o důležitosti načasování pochvaly a korekce, která je klíčová pro to, aby vás pes chápal. K samotnému povelu "lehni" se dostaneme tedy někdy v úterý, ve středu. Nicméně bez znalosti věcí, o kterých budeme mluvit do té doby, psa "lehni" ani nic jiného nenaučíme. Věnujte jim tedy stejnou nebo ještě větší pozornost. Jsou klíčem ke správné komunikaci, od které se to všechno odvíjí.

Budu moc rád, když blog budete komentovat. Jakákoliv zpětná vazba bude super. Zajímalo by mě, jestli ty informace, co sem dávám, jsou vám k něčemu a jestli vám něco přináší. Kdybyste měli jakýkoliv návrh na zlepšení, budu moc rád, když ho sem napíšete. Sám totiž dokážu jen velmi špatně posoudit, jestli jsou jednotlivé příspěvky srozumitelné, pochopitelné a pro vás přínostné. Pokud napíšete, že blog je k ničemu a  že vám nic nepřinesl, tak se taky zlobit nebudu. Lepší kritika, než žádná zpětná vazba. ;-)