pátek 5. července 2013

Odložení

Další věcí, kterou se vyplatí psa naučit, je tzv. odložení. Mluvím-li o odložení, mám na mysli setrvání psa na místě, které mu určíte, po dobu než se k psovi vrátíte a "uvolníte ho" nebo než psovi dáte jiný povel. Situace, kdy se vám tento povel bude hodit, asi nemusím moc popisovat. Je jich spousta. Od odložení psa, když jdete nakupovat, až po odložení psa, když si chcete s někým popovídat, bez nutnosti stále psa okřikovat a pozorovat, jestli nedělá něco, co by neměl. 

Mezinárodní kynologická federace (FCI) a i Český kynologický svas (ČKS) ve svých zkušebních řádech rozlišují dva typy odložení - krátkodobé a dlouhodobé. Toto rozlišení je celkem užitečné a i v praxi se vám bude hodit. Proto si následující povely vysvětlíme obdobně. 

Krátkodobé odložení = povel "sedni", "lehni", "stůj"
Kratkodobým odložením se myslí setrvání psa v poloze, ve které psa opouštíte. Zkušební řády rozlišují tedy odložení "v sedě", "v leže" a "ve stoje". Při ktrátkodobém odložení by pes měl zůstat přesně v té poloze, ve které jste mu určili, a čekat buď na váš opětovný příchod nebo ná váš další povel. Jinými slovy z krátkodobého odložení psa můžete přivolat (nebo má dát jiný povel). 

Dlouhodobé odložení = povel "zůstaň"
Při dlouhodobém odložení se pes odkládá vždy v leže. Pes si na rozdíl od krátkodobého odložení může lehnout na stehno jedné ze zadních nohou a udělat si tak polohu dlouhodoběji pohodlnější. Při dlouhodobém odložení psa nepřivoláváme a ani mu nedáváme žádné další povely. Vždy se tedy vracíme zpět k psovi, kde ho pochválíme za vykonání povelu, a teprve tehdy buď psa "uvolníme" nebo dáváme další povely. 

Pro naše účely si vysvětlíme "krátkodobé odložení v leže" a "dlouhodobé odložení". "Krátkodobé odložení v leže" je metodicky téměř totožné s "krátkodobým odložením v sedě". Zvládnete-li tedy jedno, zvládnete i druhé. "Odložení ve stoje" je opět podobné, pes ale musí znát polohu "stůj", respektive povel "vstaň", a obecně je pro psa trošku složitější. Je totiž potřeba, aby pes opravdu stál a neposouval se ani o malé krůčky, což si žádá více trpělivosti, času a také vysvětlování. Z praktického hlediska se tato poloha určitě hodí, ale pro naše účely už lehce přesahuje rámec toho, k čemu slouží tento blog. Proto se jí prozatím věnovat nebudeme a případně ji dovysvětlíme časem, až obsáhneme i jiné povely s větší prioritou a důležitostí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat